بیماری کپک خاکستری یکی از مهم ترین بیماری‌های پس از برداشت انار می‌باشد. این قارچ روی طیف وسیعی از محصولات کشاورزی، به خصوص محصولاتی که دارای بافت نرم هستند بیماریزا است. آلودگی غنچه گل، منجر به آلودگی میوه تا زمان بعد از برداشت نیز می­گردد. بیماری کپک خاکستری باعث آلودگی بافت­های گل دهنده در زمان شکوفه دهی درختان می‌گردد. این قارچ توانایی ماندگاری روی بخش‌های بالایی میوه را در تمام مراحل رشد دارا می‌باشد. در صورت وجود رطوبت در محیط نگهداری میوه ها، آلودگی محصولات داخل انبار نیز امکان پذیر است. علائم اولیه بیماری در بخش‌های گل دهنده به صورت نقاط کوچک و قهوه ای رنگ می‌باشد. با گسترش بیماری روی بافت‌های لهیده میوه، توده قارچی سفید و خاکستری به همراه نقاط سیاه رنگ تمام میوه را در بر می‌گیرد. ممکن است این قارچ از طریق صدمات مکانیکی نیز وارد میوه‌ها شود. عامل این بیماری، قارچ بوتریتیس سینرآ( Botrytis cinerea) می‌باشد. زمستان گذرانی این قارچ بر روی بافت‌های گیاهی آلوده و میوه‌های باقی مانده بر روی درخت یا کف باغ صورت می‌گیرد. باد نقش فراوانی در جابجایی عامل بیماری دارا می‌باشد. نقش رطوبت برای آغاز چرخه بیماری زایی بسیار اساسی است. سرعت رشد توده قارچی در بازه دمایی ١٨ الی ٢۴ درجه سانتی گراد به بالاترین سطح خود می‌رسد.

راه‌های پیشگیری و کنترل بیماری:

  • جمع آوری و حذف میوه آلوده در باغ
  • جلوگیری از صدمات مکانیکی به میوه ها
  • نگهداری میوه در سردخانه (حدود پنج درجه سانتی گراد)
  • استفاده از بردوفیکس به شرح زیر:

– سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار پس از ریزش ٧۰ درصد برگ‌ها در پاییز

– سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار پس از هرس زمستانه

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار هنگام تورم جوانه ها

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها

رشد این قارچ در صورت آلودگی اولیه در باغ به آهستگی در هفته‌های اول در سردخانه صورت میگیرد ولی بدلیل رطوبت مناسب برای رشد این قارچ و دمای ۵ درجه،در صورت آلودگی اولیه باغی در هفته‌های سوم و چهارم شیوع آن گسترش می‌یابد.

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *